Sunday, November 21, 2010

Jom masak2 di hujung minggu...

hari ni mama aku x de kt umh sbb g teman abah hntr adik blk matrikulasi kat Kuala Pilah. So rini aku kene masaklah hehehe. Menu utk lunch ni simple je, kira menu ni adlh menu fevret aku ms study dolu2 sbb ianya simple dn senang serta sdp, bg aku la. Jimat pun jimat, yela time study dulu kne jimat2. Bli brg dapur pun mmg suka bli yg segera je...senang nk simpan dn thn lm. Tu zmn study dulu la.

Ha...so, apa menunya?

Harini aku msk 3 menu, semuanya sgt2 simple. First, ikn sardin msk lomak cili api tp bkn sardin, mackarel (bapaku slh beli,dia igt lau dlm tin tu suma sardin je). Second, bayam goreng bebola ikan. Third, telur dadar daun bawang.

Bahan2nya;


tp santan tu aku guna 1 je...tu pun da cukup lemaknya.


Mula2 kita empukkan kentang dulu.



Blender cili api dn bawang.



disebabkn kunyit idop x de aku gunakan serbuk kunyit aje pun boleh...





Thursday, November 18, 2010

Raya Aidiladha



Hari raya haji br je berlalu tetapi masih lg terasa kehangatan suasananya. mne taknya...dpt cuti raya 1 hari je pstu rini dah kne kje balik. Mood raya tu still terasa lg huhuhu...apokan dayo...nk ambil annual leave sayang pula, igt nk smpn utk cuti konvo or bertunang nnt.

Kalau dah nmnya raya haji @ qurban mestila ada sembelih lembu tp x de p tgk org sembelih lembu pun, duk umh je melahap ketupat, rendang daging, kuah kacang dn lodeh. Bila masuk waktu ptg br la bersiap2 balik ke kg mak di Semenyih ada wat majlis bc yassin dn mkn2 skit. Lps tu borak2 skit, agak2 dah masuk kul 8.30 mlm tu br la bergegas pulang sbb esknya nk kje. Lau x kje mmg cdnya nk lm2 skit kt kg.

Cukup la setakat ni yek. Mato den dah mulo layu nih. Next week ado laie den hupdate yo. 'Stay Tune' n Bubye...





Saturday, November 13, 2010

Shopping .....

Penat betul rini cr kain nikah utk dibuat hntaran ms bertunang nnt. Pergh...bli kain je dah brape kuar bajet hahaha. Lom bli baju bertunang lg huhuhu...Byk bnda lg yg nk kne bli nih huh! Lps g bli baju nikah, g pula shah alam kononnya nk cr baju utk bertunang yg dah siap. Dah jmpe yg berkenan abs pula kaler yg aku nk tu. Aku pun mntk je name card kt tokey butik tu igt nnt nk tempah kt dia je, biar dia je yg crkn kain yg aku nk tu dgn jahit skali, senang x yah nk penant2 bli kain sindri pastu hntr jahit buang ms dn cost je. Ok la hari ni mls nk cter byk2 sbb pnt. So kt bwh ni adlh gmbr2 sekitar pencarian kami:



mkn2 isi perot dulu...





pilih kain kt Jakel



test Veil

Singgah Shah Alm


mkn char kuew teow kt Aimar Corner(mengidam sgt nk mkn ni)


Wednesday, November 10, 2010

~Rekreasi~

Agak lm juga aku dah x berekreasi ni, slalunya lau time weekend ni lau aku x lekat kt umh aku p kenduri x pun ngedate tgk wayang, tu je kje aku utk menghabiskn sisa2 waktu yg terluang di hujung minggu ku selain ngorok(kroih...kroih...) hehehe.

Actually sppttnya ahad yg lps aku nk g shooping brg2 tut...(brg apa la tu yek)hehehe, tp disebabkn oleh cek gaji aku x clear lg so aku batalkn shj niat tersebut sehingga terpaksa la aku tukar plan g bli brg2 trsbt ke minngu ini @ minggu dpn.
Jadinya...aku pun agak bosan asyik duk umh je dn lau kuar pun asyik2 tgk wayang, dah tu tmpt yg sm je...asyik2 midvalley. kalo la midvalley tu boleh berkata2 msti dia ckp cmni 'asyik2 muka korang berdua ni je...x de muka lain ke, dah 4 thn dah aku nengok dak ni je...kawennya idak' hahaha. Insyaalah next 2 year aku bkn berdua lg hihihi.

Utk menghilangkn kebosanan tersebut, aku membuat 1 cdgn kpd boypren aku merangkap 'future husband'(Insyaallah) utk bersiar2 or amik angin(bkn aku sedut angin dpn kipas yek). Kalau ikut percadangn dia nk g tgk wayang je tp aku lak x nak...asyik2 tgk wayang pastu gelap je wat sakit mata lg2 lau cter box office time tu kene 'Q' pnjang, lps tu dpt lak seat first class pye hahaha (seat dpn skali-KHAS UTK VIP mcm aku hahaha). Jdnya, aku telah memutuskn utk pergi bersiar2 kt Putrajaya je, lgpun lm dah aku x g sana. Kebetuln cuaca pd hari tersebut sgt mengizinkn krn x pns dn x hujan, redup je, angin pun kuat. Tu br betul amik angin.

Firstly aku g mkn dulu kt Medan Selera bwh Masjid tu. Lps tu amik2 angin jap kt luar tu, cdgnya nk naik cruise tp disebabkn kne ikut jadual jd aku mls plak nk menunggu. So kami terus g ke Monumen sblm ke Tmn Botani Putra Jaya. Di sini x de apa2yg menarik pun selain tgk2 thn2 bersejarah kt setiap cermin kaca di sepanjang laluan nk ke menara Monumen tu, ms tu angin kuat betul. Kami juz posing2 amik gmbo je n amik angin, dah puas tgk pemandangn di situ jd apa lg...kami teruskn la lwtn kami seterusnya ke Tmn Botani, dah lm x tgk keindahan alam semulajadi tumbuh2hn di situ tp x byk perubhn pun cuma ada 1 tmpt kt tmn tu yg dulunya ada buaian tp skrg dah x de lg. Br cdg nk amik gmbo kt situ sambil2 mengimbas kembali kenangn2 kami sewaktu 3 thn yg lalu cewah...flashback konon...last2 terbantut niat itu tatkala buaian yg ku byg2kn tu dah x de kt situ lg huhuhhu.

Mula2 tu excited jg la g sana g sini, pose gedik sana sini hahaha. Bila ms utk pulang kami x jmpe jln keluar, kaki pula dah terasa sengal dn melecet(tu la gedik lg pakai wedges, ms pose x hingat kaki tu hahaha). Aku pun da x larat nk jln lg2 kne naik tangga huhuhu(gila mls aku time tu...rs nk terbang je kalo boleh...). Oleh krn bf aku sgt2 la kesian melihat keadaan kakiku yg melecet kemerah-merahn itu lalu dia menawarkn selipar beliau utk dipakai dgn selesanya huhuhu...tp dia cmne? Trpksa la dia berkaki aym demi aku laupun aku menolak twrn beliau pd awlnya, yelah kesian pulak nk biarkn beliau berkaki aym pdhal aku yg gatal sgt pkai wedges, dah tau nk beriadah gedik2 je pkai wedges huhuu(dlm hati aku ms tu berkata:oh baiknya hatimu lalink...sanggup bekorban apa saja demiku huuhuu...terharu). Dah tu beliau jglah yg membawa kasutku itu(apa pye gf la aku ni dah bg betis nk peha hehehe-ala...saje nk manja2 huhuu, gedik je). Kdg2 aku rs bertuah sgt2 dpt beliau jd kekasihku jika dibandingkn dgn yg lain2. Opps...melalut pulak dah...tiba2 panjang pulak krgn aku nih hehehe. Ok, kita berbalik kpd cerita asal.

Oh ya, lps da dpt jmpe jln keluar tu mmg happy sgt sebab da x lrt nk jln lg, perut plak dah lpr balik. Jdnya, lps tu kami g Alamanda pula cr mknn hahaha. Time tu gak la rs mengidam nk mkn laksa, padahal last 2 weeks dah mkn(merambu betul tekak ni). Time aku mengidam tu gak la x jmpe2 restorn yg jual laksa(adoi...kepingin dah ni). Abis 2 round aku pusing2 kt Alamanda tu last2 jmpe gak kt Medan Selera tp bkn laksa Penang fevret aku tu, yg ada laksa asam. Dah nk sgt aku mkn je...jnji laksa.
Perut pun dah kyg, so apa lg balik ler...(x reti2)

So dis month aku byk aktiviti...mmg full weeknd ni. So aku akan update kt blog nnt insyaallah...Firstly psl aktiviti shooping aku minggu ni dn second aktiviti raya haji ni dn kenduri-kendara sepanjang bln ni. 'Stay Tune' n bubye...






















LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...