Thursday, February 17, 2011

~SeRaM~

Entri pd kali ini aku nk citer psl kisah2 seram yg aku sendiri laluinya. Mungkin pembaca2 di luar sana juga turut mengalami kisah2 seram yg mgkn lebih seram dr kisah2 seram yg akn aku ceritakn disini.

KISAH SERAM I
Kisah seram yg pertama ni berlaku kira2 12 thn yg lalu ketika itu usia ku br 14 thn lau x silap aku la. Ms tu aku tinggal kat umh teres dua tingkat. Kisah seram ni bermula apabila satu family ku kene kacau. Actually ms aku skolah rendah lg aku dah kene kaco, ms tu aku blk dr skolah agama. Setiap kali aku lalu kt tepi blkg umh aku tu je msti ada suara mcm org panggil2 nm aku. Aku igtkn mak aku panggil, padahal mak aku ada kt dpn aku tu je tgh borak2 dgn jiran sambil tggu anak2 blk skolah. Ms tu jam menunjukkn pukul 6.30ptg, kira nk dekat senja la. Ptt la org2 tua slalu berkata pd anak2 mrk lau dah dekat kul 7 mlm tu @ nk dekat senja jgn main2 kat luar lg sbb time2 cenggitu la setan byk merayap2 kat luar. Mula2 tu aku seram la juga tp da lm2 slalu sgt bnda tu ngaco aku je lm2 jd lali pula, Mknanya makhluk tu da kenal nm aku la huahaaa.

Sehingga la pd suatu mlm tu, kejadian itu berlaku ketika aku dah masuk skolah menengah la. Makhluk tu da mula agresif mengganggu keluarga kami. Pada mlm trsbt lbh kurang kul 12 malam, tetiba kami ada dgr bunyi bas masuk kt tmn perumhn kami,pd mulanya kami anggap biasa krn mmg time cmtu ada bas masuk tp bila tgk kt tingkap x de pun bas mgkin da pergi kot. Kira2 seminit dua cmtu la tiba2 mcm ada org mengamuk gegar2kn gate rumah kami. Bila di intai melalui tgkp rumah x de sesape pun, lps tu dgr lagi gate umh di gegar2 buat kali kedua. Adik aku p la bukak pintu pulak tgk sape yg gila memekak2 nk buat kaco memlm buta nih, skali tgk mmg sah x de sape2 pun kt luar tu. Kalau korng la apa yg korng fikirkn time tu?

Then, family kami pun masuk tido around 12.30am la lps da kene kaco dgn jembalang tu. Igtkn dah x kaco dah, kali ni mmg teruk bnda tu ganggu kami sekeluarga. First adik2 aku kene kaco sampai diorg tdo bukak lampu, then aku pulak kene. Korng nk tau dia kaco aku cmne? Pd mlm tu, sblm kejadian la aku rs persekitran bilik tdo aku tu mcm gelap dn suram sgt x spt biasa, slalunya jiran blkg umh aku tu slalu tdo bukak lampu sbb dia ada bela kucing, kucing dia takot gelap kot...tp pd mlm tu dia tdo tutup lmpu pula, so aku selak la langsir tgkp bilik aku tu sikit bg terang sbb aku rs gelap sgt plak mlm tu, nk bukak lampu tdo aku x suka pulak tdo terang2. Bilik tdo aku pula kt tingkat ats dgn bilik adik2 ku yg lain.

Keseraman pun bermula apabila makhluk tu ketuk2 tgkp bilik aku mcm nk pecah tgkp tu dibuatnya. Mula2 aku buat x tau je la sbb ku pk aku mimpi tp lm2 bising pulak kurasakan sehingga mengejutkn aku lalu aku pun bangkit dr tdo dn tgk kt tgkp tu apa kebenda yg dok wat bising mlm2 ni. Mula2 aku pk org ke yg ketuk2 tgkp then if org ngape x nmpk bayang2 tgn yg sedang mengetuk tgkp dan kenapa if org dia sanggup nk naik ats bumbung umh aku ni semata2 nk ketuk tgkp bilik aku, second aku pk if org baling batu bertalu2 pun x nmpk bayang2 batu dn mestila dah pecah tgkp bilik tu. Third, aku pk ni msti bkn org, bila aku dah mula terpk yg bkn2 cpt2 aku tarik lgsir tu tutup smpai abs dn tarik selimut. Tp bunyi tu makin galak lak ketuk tgkp tu. Aku yg makin rs bnda tu semakin menggaggu apa lg aku pun tendang la tgkp bilik aku tu dn cuba halau bnda tu supaya x ganggu aku lg, mula2 tu degil gak bnda tu nk pergi tp lm2bnda tu dah putus hrpn kot nk kaco aku lalu bnda tu pun pergi dn kaco adk aku pulak ngee~ Esoknya mmg kecoh la masing2 citer psl kejadian mlm tu.

Aku igt kejadian tu terhenti setakt tu aje tp makin menjadi2 pula,bila aku tdo x kira la mlm ke ptg lps blk skola ke bnda tu kdg2 cuba himpap time aku tdo lg2 lau aku tdo terlentang. Ms mula2 kene tu sekali je aku bc ayat kursi dlm hati dan kdg2 tu bc x sampai separuh je bnda tu dah pergi, tp semakin lm semakin kerap dn dasat pula bnda tu himpap aku time tdo kdg2 tu sampai rs x leh nk bernfs dah bila mne bnda tu tau aku bc ayat kursi lg la dia tekn perut aku smpi aku terslh bc, ada la dkt 3 kali aku bc ayat kursi x gak mende tu pergi. Ms tu mmg aku da x tau nk buat apa lg dah selain meneruskn jg bc ayat kursi tu smbil cuba2 nk bukak mata tp pyh jg, aku cuba...cuba...dn cuba br aku terbgn dr tdo. Semenjak peristiwa tu berlaku aku slalu je tdo lewat bila mlm sbb takut bnda tu kaco himpap aku lg.

Sampai la pd suatu mlm yg berikut2nya, ms tu jam br menunjukkn pukul 11 tp makhluk tu yg mmg dah hobi dia kaco org je tu mula la kaco aku lg. Ms tu aku nk g toilet, time tu aku x de la rs seram sbb ms tu family aku ada yg x tdo lg, kebetuln lmpu dapur pun terpasang so x de la feel seram pun ms nk g toilet tu. Agak2 lg beberpa kaki je nk masuk toilet tiba2 aku terdgr bunyi bising mcm ada org gulingkn tong myk yg bsr tu kt blkg umh. Terhenti la kaki ku kat situ buat seketika sambil menghayati bunyi bising tu. Bunyinya x yah kata la mmg bising sgt2...Bila bunyi tu makin dekat je aku pun pndang la tgkp dapur, korng nk tau apa yg aku nmpk? Eeeeee menyermkn tau x. Aku nmpk satu lembaga tp bayang2 je la disebalik tgkp dapur yg dah tertutup tu,apa yg ku nmpk satu susuk lembaga berbaju @ berjubah putih tp mcm x de kepala @ rambut pergh...korng bygkn la dgn suara dia yg eeee seram la aku dgr, x prnh lg la bunyi suara hntu jantan seseram tu aku dgr kt filem2 seram lg, biasa citer2 seram byk guna suara hntu mengilai2 je. Fuh...mmg seriau aku dgr, elok je bnda tu lalu lps dr tgkp dapur tu terus syp, korng nk tau ngape dia syp? Sbb time tu bapak aku g bukak sound radio kuat2 sbb ms tu bapak aku tgh repair radio, kiranya bapak aku tu tgh test saound radio tu la, agaknya bnda tu terpernjat ada bunyi lg bising dr dia trus syp hehee. Mgkn sbb tu la bnda tu bengang kot dgn family kami ni yg x reti nk tdo awl, x pun bnda tu mmg dengki dgn kami. Oh ya, lps bunyi bising dr radio bapak aku tu berkumandang aku pun tersedar la lalu terus lari masuk ke dlm dn menjerit2 panggil adik aku dn ku ceritkn apa yg aku nmpk tu kat dia. Aku tye dia ada dgr x bunyi bising sgt2 kt dapur. Dia kata x de pun adoi....Lps kejadian itu kami semua tdo awl, kul 10 dah tdo tp seminggu jela insaf lps tu kami buat perangai lm kami blk tdo lewat hahaaa. Mmg makhluk tu bengang gila la dgn kami kowt.

Lps dr kedua2 peristiwa seram dn ganas tu berlaku, mak aku pula yg kene kaco, dia kata slalu dgr ada org mkn2 kt dapur, ada bunyi sudu garfu berlaga2, bunyi org tarik kerusi tp bila di intai x de pun org. Ada jg jiran2 nmpk mcm ada kak 'Pon' ats atap umh kami especially ats atap bilik aku ngee~ptt ar aku slalu kne kaco. Tp x silap aku lps tu hmpir satu tmn kot kene kaco dgn mende tuh. Dr apa yg aku dgr tmpt tinggal bnda tu betul2 seblah umh aku je dkt pokok mangga blkg umh jirn seblah umh aku ni. Kiranya makhluk ni tinggal dgn family dia jg. Jgn x tau makhluk ni ada anak2 dia sbb ada jiran2 yg prnh nmpk. Pergh...selama ni family ku di ganggu dgn makhluk 2yg ada family jg. Pd mulanya mmg la seram tp dah slalu sgt kne kaco dah jd lali pula, aku x kisah bnda tu nk buat apa pun tp jgn ganggu time aku tdo je. Mmg la mula2 tu seram je asyik kne kaco tp lm2 dah kurng dah mende tu ganggu cuma kdg2 je bila ku bgn pg nk siap2 g skola tp x la teruk sgt setakat nk menyakat aku ketuk2 pintu je. Kdg2 tu aku merungut jg aku kata cenggini kt bnda tu 'ish..tau la aku nk bgn x yah la kejut2kn, jam loceng aku boleh kejutkn ish...!' Mmg aku tau bnda tu yg ketuk pintu sbb lau mak aku yg ketuk pintu x dgr pula bunyi org naik tangga serta bayang2 kaki. lg satu if adik aku yg ketuk pintu bilik aku x dgr pula dia bukak pintu bilik dia. Sebagai mengesahkn kbnrn trsbt lps dah siap2 nk p skolah aku tyela mak dn adik2 aku ada ke ketuk pintu bilik aku dn jwpnnya spt yg ku sangka tak de sorng pun yg ketuk pintu bilikku. So mmg sahih mende tu yg pye angkara.

Actually org yg duk seblah umh aku ni penyewa je tu yg kdg2 ble x de org duduk @ penyewa kat umh tu bila waktu mlm akn kedengaran la bunyi2 spt ada org berlari2 naik turun tangga. Kalau ikutkn pnjang lg nk citer tp cukup la setakat ni utk KISAH SERAM I ni, nnt aku update siri II & III yek. ~SEKIAN~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...