Tuesday, February 22, 2011

Pengalaman Di Ragut (Kisah Benar)

Tetiba ku rs nk citer psl pglmn yg terjadi pd diri sendiri ketika diragut. Sebenarnya kejadian ragut ni terjadi dlm hidupku hampir dua kali jg la. Pertama ms usiaku masih kecil iaitu seawl usia 4 thn. Can you imagine bdk sekecil itu prnh diragut? Msti trauma yg amat. Kejadian yg kedua pula berlaku pd diriku brsm seorng lg sahabatku ketika kami dlm perjalnn ke kelas, ms tu kami study kt MSU Shah Alam, sem 4 x silap aku.

Ok lah aku citer kejadian yg pertama dulu yek. Ketika umurku 1-5 thn aku tinggal dgn family ku di flat DBKL, ms tu arwah datuk ku krja dgn DBKL after pencen jd askar then ats nmnya kami tinggal kt flat Sri Pulau Pinang. Mmg sejak dr kecil sampai la skrg ni aku dibesarkn di KL. Lau pindah pun kat area2 cheras jg. Masa tu kami tinggal di tgkat ats skali iaitu tgkat 5. If korng dr kajang or bdr tun razak nk ke KL korng akn prsn umh flat DBKL yg kaler kuning tepi jln tu.

Bila aku nk g kje pun hari2 lalu jln tu dn slalu jglah tgk umh tu yg mne tlh meningglkn byk kngn manis ms aku kecik2 dulu. Ms aku kecik2 dulu aku dgn adik ku yg second ni suka sgt duduk kt balkoni umah sambil juntaikn kaki kt luar balkoni tu semata2 nk tgk keretapi lalu yg mne skrg ni laluan keretapi trsbt dah ditukr jd laluan lrt stesen miharja (tmpt aku naik lrt slalu skrg ni =) ). Kdg2 bila time new year dpt la kami tgk bunga api secara live dr balkoni umh dn x yah la g sesak2 kt Merdeka Square tu.

Selain drpd tgk keretapi dn bunga api kt balkoni tu aku jg suka tgk aktiviti jualn pasar mlm kat bwh umh ku tu. Paling aku suka tgk org ramai2 g bli belon yg dipam dgn gas tu utk anak2 mrk dn aku slalu mntk kt parents aku belon. Seronok sbnryna tgk org kecoh2 meniaga kt psr mlm tu. Akibat keseronokn itu la aku terigin sgt nk ikut bapaku g psr mlm. Mmg tiap2 minggu bapaku g psr mlm bli apam balik fevret kami.

Then one day aku merengek2 kat bapaku nk ikut g psr mlm jg makanya bapaku mglh dn membawa ku ke psr mlm walaupun sbnrnya bapaku tak berani nk bawa sbb aku kecik lg takut tercicir nnt. Maka dgn itu aku berasa teramatla seronoknya krn first time dpt ikut g psr mlm dn melihat dgn lbh dkt lg aktiviti trsbt. Ms lps turun tangga umh tu kira br jln beberapa lgkh je ada la satu couple ni cina la mcm usik2 leher aku tp aku x tau la apa motif dia, yela akukn kecik lg mne tau permainan busuk org dewasa ni. Bila aku pndang diorng wat muka bengis je konon2 mrh la aku pndag diorng. Aku still igt lg sampai skrg baju kaler apa couple tu pakai. Yg lelaki pkai t-shirt putih dgn suar pendek, manakala yg gf dia pula pkai t-shirt putih dn suar pendek jg. Tgk muka diorng adlh umur dlm belasan thn.

Lps tu aku igt kejadian tu dah berakhir disitu, bila smpai kt tmpt jual apam balik tu aku kene lg tp dgn satu keluarga India pula, ada bapak, 2 anak prmpn dn sorng mak. Pergh...1 family jahat! Diorng wat perkara yg sm jg mcm couple cina tu. Tp bila aku pndang diorng hye senyum2 je wat muka x berslah, byk kali gak la diorng try nk bukak rantai kt leher aku tu. Mmg aku x syak pape lg, yela budak2 mne tau ada org berniat jht kt kita kan. Lps bapaku dah bli apam balik br la kami berjln pulang ke rumah. Ms on the way tu aku terserempak couple cina ni lg adoi...ms tu aku dah mula rs takot dn x sdp hati. Ceh...kecik2 dah pandai x sdp hati. Psgn couple ni sgt nekad nakkan jua rantai leher aku nih. Korng tau apa dia buat kt aku? Dgn tidak berperi kemanusiaannya dia tlh merentap rantai leher ku dgn gnsnyer, PERGH...meraungku kt situ jugak beb. Mmg org yg lalu lalang kt psr mlm tu berkumpul tgk aku huhuuu. Mmg kontroversi la time tu kan, aku kene terjah dek m.cik2 n p.cik2 yg dtg tgk keadaan ku. Sblm tu bapaku yg terpernjat tgk aku dok meraaung x tentu psl trus tye aku knape. Aku yg dah meraung x hengat dunia tu x terkata dah menangis je sambil tunjuk leher aku. Then br la bapaku prsn rantai leherku telah di ragut. Mmg time tu org dok kerumun aku la tgk leher aku dah merah2 nsb baik x putus leher aku. Gila pye org, sakit kot kene rentap. Bila blk umh bapa ku citerkn kejadian trsbt pd mama ku. Ms tu mama ku dah terpinga2 tgk aku nangis2. Bila mama aku tgk leher aku merah terus tye bapaku apa yg telah terjadi. Mama ku pun mula la sedih dn riso tgk leher aku merah2 akibat kene ragut dn lbh sedih lg bila mana rantai yg aku pkai tu br je mak aku beli ms tu, mau x sedih. Mmg tu jela sekali aku g psr mlm kt situ slps kejadian buruk itu berlaku dn tidak prnh lg slps itu aku mntk nk g psr mlm dah. TRAUMA aku dibuatnya. Lps kejadian tu satu brg kemas pun aku x pkai kecuali subang je sampai la darjah 5 lau x silap la br bapaku belikn ku rantai leher yg br. Dats why la aku kurang gemar nk pakai brg kemas. Lau nk pakai pun ble time raya or g kenduri je.

Story ku yg kedua pula berlaku ms tu aku study kt MSU. Aku igt lg time tu aku nk g class utk subjek French language dgn memberku sorng ni classmate ku merangkap roomate ku. On the way jalan sampai kt Kondo Acapella tu ada 3 org mat rempit sedang usha2 dn kaco2 kami. Sorang naik motor RXZ follow blkg kami dn 2 org lg naik satu motor follow dr dpn dn berfungsi utk menganggu kami. Manakala yg follow blkg tu pula berfungsi nk meragut kami la kiranya. Bayangkn kami dah jerit2 pun x de org nk tolong. Ms tu kami dah lalu dkt dgn area kedai mkn, org yg tgh mkn2 kt situ just tgk je. Mmg pttla diorng ni berani nk meragut sbb sikap sesetgh 'org kita' yg x suka ambil peduli dgn apa yg berlaku pd org lain walhal dpn mata je tu. Mmg kami ms tu dah x sdp hati sgt2 sampai la kt satu lorong ni diorng mula la nk try ragut tp kebetuln kami pakai payung sbb ms tu cuaca pns so diorng x dpt nk rentap la beg kami. PDN MUKA!
Then lps lorong pertama tu kami ambil keputusn lalu kt dpn kedai mkn yg ramai org so diorng x dpt follow kami. Alhamdulillah mrk x berjaya meragut kami, untung pakai payung. Lps selamat sampai kolej dlm 15-20 minit dlm class tiba2 ada sorng dak class jd mangsa ragut mamat 3 ekor tak guna tu. Ya Allah...diorng ni x serik2 betul. Ramai gak student yg jd mgsa diorng.

Itu la kisah bnr yg berlaku pd diriku. Tentu anda di luar sana pun mgkn ada pglmn yg sm prnh diragut spt diriku. Sekian utk entri kali ini. Oh ya aku ada jnji nk sambung kisah seram ku tp nnt2 la bila mood seram tu ada br ku citerkn kt sini yek =)

Moral of the story: Lau ada ank prmpn yg masih kecik tu tak yah la pakaikn rantai emas ke apa2 brg kemas yek bahaya. Lau ragut x de impact apa2 x pe ni if putus leher ke tgn ke cmne. Peragut skrg ni kejam. Lg satu aku nk beri nasiht kpd masyarakat kt luar sana tu tolong la prihatin ble tgk ada org nk kene ragut yek dn bknnya p tgk jek.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...