Sunday, May 15, 2011

Cameron Highlands

Agak lama juga family kami tidak pergi bercuti/bersiar2 bersama, maklumlah masing2 sibuk kje dn study. Lagi2 adik2 aku yg masih blaja lg, memasing sibuk dgn study, exam dn mcm2 lg la termasuk la abahku yg sibuk bekerja jarang beliau dpt cuti hari weekend. Itupun nasib baik la kedua2 adik lelakiku Amali yg br lps abis Matrik tu dpt mntk cuti kje KFC, yg lg sorang adik bongsuku pula br lps SPM kje kat Pizza pun nsb baik dpt cuti lau x mmg slalu je x cukup corum. Manakala adik lelaki ku yg bwh aku tu pula br je tamat pengajiannya di UM, tggu konvo je. Seronok parents aku dua org anknya da lps tinggal lg dua org je lg nak tanggung.

Sepatutnya nak ajak family bermlm di hotel je tp kedua2 adikku x boleh pula sbb dpt cuti sehari je. Maklumlah kje F&B mmg susah sgt nk dpt cuti lg2 weekend, aku phm sgt sbb da ada pglmn, dats why la aku tukr kje lain.

Perjalanan kami bermula di Perak, iaitu di Desa Iskandar rumah bakal mertuaku insyaallah...Mmg plan asal nk g pergi ke sana sbg membalas kunjungan mereka ke rumah ku dulu so br skrg dpt pergi ke sana setelah kesemua ahli keluargaku semuanya free. Bertolak dr rumah pukul 8.30 pagi dn tiba di rumah parents tunang pukul 12.30 . Sampai2 tu duduk2 kejap sambil borak2 lps tu kami dihidangkn mknn tengahari yg lazat. Paling aku suka sambal tempoyak sbb lain sikit dr tempoyak colek negeri sembilan. Lauk2 lain ikan bawal msk sambal, sayur kacang panjang goreng, kari aym, jelatah dn ulam2. Dessert bubur gandum tp org Perak panggil bubur tu kuah, air minuman pula air sirap. Lps da abis mkn tu harusla angkat pinggan2 tu semua hntr ke dapur, kenela ringan2kn tgn tu sikit basuh pinggan kan...br la sejuk mata mertua memandangnya eceh...

Da kyg tu sambung blk borak2 sementara tggu waktu zohor, lps da masuk waktu zohor tu kami tumpang solat kat bilik en. tunang lps tu br kami berangkat ke Cameron Highlands.

Setiba di Cameron x tau pula nk singgah mne so call mama tye nk singgah mne dulu maklumlah naik kereta lain2. Lps tu mama kata singgah terus kt tempat org jual2 sayur kemudian br terus g ladang teh. Tp sblm sampai kt tmpt sayur tu kami singgah dulu kt Bee Farm sbb nk g toilet, da sampai situ tgk2 la apa yg ada dn berfoto. Lps tu br g kt Brinchang tmpt org jual2 sayur tu tp kami x masuk sampai dlm pun sbb nk cpt. Last skali br g ladang teh pekena teh pns dgn cheese cake.

Anggaran pukul 7 tu br bertolak pulang.





Sempat jg beli sepit rambut tp x sepit kt rambut la nnt sepit kt shawl je. Dlm bonjot tu teh juga tp mix la mcm2 favor Mr. fiancee bg. Beli teh favor grape dn strawberry nnt nk letak kt opis.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...