Friday, May 27, 2011

Keanggunan Sejati Aisyah...



Kenapa tajuk entri ku kali ini mengenai Keanggunan Sejati Aisyah? Hurm...sebnrnya begini ceritanya, waktu lunch td aku g la mkn kt kedai mamak. Menunya mee goreng mamak je tiba2 tekak ni x brape nk selera sgt akibat effect dr mata ku yg sakit dn membengkak ni sampai ke kepala perginya punya la berdenyut2 kepala. Lps dah abis mkn tu cpt2 g surau solat zohor dulu, lps da abs solat terigat pula ada book fair kt Viva Mall tu. Ms nk g surau tu da prsn ada Popular Book Fair mmg cdg nk singgah tgk. Oleh krn ms x mengizinkn sbb da nk abs lunch hour aku smpt belek2 je buku2 kt situ dn x smpt round satu hall tu. Fikir punya fikir blk krg la singgah.

Bila opis hour dah tamat cpt2 singgah kt book fair, niat hati nk beli la satu dua buah buku utk dibaca hujung2 minggu ni. Sampai2 je terus ketempat mula2 aku dtg tengahari td. Mula2 belek novel cinta tp x berminat nk membaca novel2 cinta skrg ni sbb rs mcm dah x de feel nk bc novel2 cinta ni. Apa yg aku nk cr adlh sebuah buku yg betul2 ilmiah dn kene dgn diri aku skrg ini walaupun ianya adalah kisah cinta, mksdnya yg sesuai dgn umur dn tahap pemikirn aku skrg ni. Aku inginkn sebuah buku yg mengandungi segala unsur2 mesej&pengajarn yg berguna buat diriku dn yg boleh diikuti dn diamalkan dlm hidup. Agak lm juga la membelek2 buku tp x jg jumpe yg berkenan dihati. Lebih kurang setengah jam br aku terjumpa buku ni 'Aisyah ummul mukminin - Keanggunan Sejati, tgk tajuk cerita mcm mengancam je bunyinya kan so dah terpikat lalu grab la apa lg. Belek2 isi dlmnya rs x sbr nk bc, lgpun da lm aku cr buku2 begini, sblm ni aku prnh bc kisah Aisyah dn madu2nya dlm internet tp kisahnya pendek2 je x full story so x puas nk tau bagaimana Aisyah mengharungi hidup bersama suaminya Nabi Muhammad s.a.w serta madu2nya yg lain. Aku ingin tahu bagaimana Aisyah boleh berthn mengharungi hidup bermadu ini.

Buku ini sgt sesuai utk wanita2 samada yg sudah berkahwin @ yg bakal mendirikn rumahtangga mcm aku ni. Aku hrp lps bc buku ni dptlah aku manfaatkn dlm kehidupn berumahtangga kelak.

Actually pd mula-mulanya nk beli buku 4 mazhab Imam Mahadi, Hambali, Syafie dn Maliki tp hrganya mhl pula so x jd. Ikut hati nk beli lg beberapa buah buku2 ilmiah yg lain tp x pela...lain kali boleh beli lg. Hurm..oklah x sbr rsnya nk bc buku ni dah. wassalam...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...