Wednesday, May 16, 2012

Teacher's Day

Assalamualikum...



(Mesej )
Rasulullah pernah bersabda: "Andai ditimbang tinta pena GURU dgn para syuhada, maka lebih berat pahala guru drp pahala darah para syuhada. Brgsiapa yg menziarahi seorang GURU maka seolah2 dia menziarahiku & brgsiapa berjabat tgn dgn GURUnya, maka seolah2 dia berjabat tgn dgnku". Rasulullah is the best teacher of all mankind. HAPPY TEACHER'S DAY!




Monday, May 14, 2012

Akad Nikah adik ipar.

Assalamualikum...

Hai semua..memandangkan ramai yg telah memilih bulan Mei ini sebagai bulan mengabadikan cinta masing2 ke alam berumahtangga so... ramai jugalah  kawan2 ku yg naik pelamin pada bulan Mei ini. Artis2 pun ramai jg yg kawen bulan ini kan?

Jumaat yg lps aku ambil cuti blk kg suami kt Perak sbb adik ipar nikah. Tp khamis mlm tu lg dah bertolak pulang ke kg. Majlis akad nikah tu dijalankan pd hari Jumaat lps Asar, so byk masa jg la time tu nk prepare apa2 yg patut mcm nak tambah foods like dessert ke hape ke kan, utk main course ewah..main course gitu, mak mertuaku ambil kontrak je(lau kt KL kita panggil cetering), iaitu Nasi Tomato. So tengahari tu tolong mak siapkn dessert spt bubur kacang dan agar2 utk mempelbagaikn lg hidangan pd petang itu. Satu perkara yang telah kupelajari ketika itu dgn mak mertuaku ialah memasak bubur kacang menggunakan rice cooker. Wow kretipnyer...bunyi mcm pelikkan tp hakikatnya mmg bagus msk pakai rice cooker ni sbb kita x perlu nk rendam or renehkan kacang tersebut sampai kembang lm2, pakai rice cooker cpt jek kembang tp dgn syarat jgn pakai rice cooker cap aym nnt cpt rosak hahaha. Oooh ya lupa nak snap gmbo bubur kcg yg dimsk menggunakan rice cooker. Next time okeh..

Pukul 3 ptg camtu saya telah diberi mandat utk menatarias atau bhs mudahnya menyolek adik iparku yg cute miut ni ha. ;) hehee. Saya ni bkn pandai sgt pun nak makeup ala2 mak andam bertauliah tu, takat makeup biasa2 tu bole la asal berseri sikit ok la kan. Sebelum, semasa, dan saat2 nak habis make up tu mmg byk tanya adik ipar sendiri beliau nak make up stail yang macamana. Alatan make up yg digunakan pun campur2 dgn adik ipar punya make up skali so byk choice ler. Brg2 make up yg digunakan adlh spt MAC,Maybelline, Loreal, Secret & Silky Girl. Masa yg diperlukan utk menyolek around 1 hour. Part paling mencabar semasa nk pakaikan hiasan sanggul tepi tu pergh..terkial2 jari jemari ku, nsb baik mak mertuaku tolong hehee.


Ini la hasilnya. Natural makeup-sudah cukup buat muka penganti berseri, tak perlu tebal2 sgt semasa majlis nikah. Foto diambil hanya menggunakan fon camera shj. Lupa nak bawa camera digital haish..

Pukul 4.40ptg camtu kami semua bergerak ke surau dimana acara akad nikah dijalankan. Ketika itu pihak pengantin lelaki pun da smpai dan sempat solat Asar berjemaah disitu. Lebih kurang pukul 5ptg barulah majlis akad nikah bermula. Hadirin yg hadir pd majlis tersebut hanyalah keluarga terdekat pengantin perempuan dn lelaki shj. Ha..kena tggu majlis besar dlu br leh jemput ramai2 hehehe.


Yang berbaju melayu hijau tu mcm over plak. Ngalahkan pengantin pula kan hihii.



Bapa mertuaku yg menikahkan pasangan.


Pembacaan cerai taklik.


Pemberian mas kawen.


Acara batal air sembahyang.



Selamat dijabkabulkan.


Adik dn Abang.


Pak Lebai dn Mak Lebai.


Sebahagian tetamu yg hadir. Ini shj yg sempat snap.


Opah dn m.cik abg.

Ok ini shj. Tggu hupdate utk majlis bsr nnt yek. Bubye.

















LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...