Friday, July 6, 2012

Tempat Solat Wanita Tak Mesra Alam?

Maria Elena: Masjid, Y U NO WOMEN FRIENDLY?: assalamualaikum wahai orang orang yang awesome belaka how are you? im fine thank you. ok, i'm going straight to the point. Masjids in...

Assalamualikum...

Yes...yes...yes...rs tergerak nk buat ulasan sikit mengenai entri dr blog Maria Elena ni. Oooh ya, tahukah siapa beliau? Beliau adlh salah seorg blogger yg famous amos juga hehehe.

Ok la, straight to the point. Apa yg beliau story tu mmg betul sgt2, kdg2 hampir 50% tmpt solat wanita x kira la kat masjid ke kat surau ke sometimes mcm x kena je terutamanya tmpt wudu', mengikut pglmn sendiri la kan prnh la saya pergi  surau kt Nilai 3 tu and can u imagine tmpt wudu' agk jauh sedikit dr tmpt solat, so kena bwk harta benda spt handbag korang then gantung la kt mne2 yg bole itupun if x ramai org ok lg, if ramai kasi gantung kt leher aje ler jwbnyer...then ada satu mslh lg, langsir yg agk jarang telah dijadikan sbg penutup pintu, itupun paras2 betis aje, haish...nak ambil wudu'kan perlu sinsing seluar/agkt kain sikit kan. So..sambil ambil wudu' tu sambil toleh2 kt langsir yg jarang tu kot2 ada jemaah lelaki yg lalu lalang kt situ hurm...dah x kusyuk nk berwudu'. Lps da ambil wudu' tu dgn bsh2nya ku menyarung tudung utk brjln kira2 tiga meter juga ke dlm surau. Kalo yg pakai shawl tu mmg pyh la kan, nsb baik ku pakai tdung segera sarung jek. terfikir jg aku kenapa tiada tmpt utk meletakkn / menggantungkn tudung dn beg. Then, tmpt solat wanita pula tiada  langsir / sliding door dn window tak tinted pula tu,org yg lalu lalang kt luar tu bole nmpk kita dr dlm. Space utk wanita solat mmg selalu mcm sardin, kat situ la nk bersolat, nk bersiap lg kan.

Pglmn tmpt lain pula kat surau arae Viva Mall nih, surau kt mall ni ada dua, satu kat tgkt 2 to me ok sikit even kecik dr yg kat Ground Floor. Actually yg kat Ground Floor tu tmpt solat staff mall tu tp ms tu surau tgkt 2 tu under maintenance so pergi la sana, hurm...mmg tertanya2 la jg kan kenapa tmpt wudu' dkt sgt dgn pintu. So bila pintu tu dibuka msti org yg lalu lalang kt luar tu bole nmpk kita dok tertonggeng2 ambil wudu' kan. Lg satu, selalu je nmpk telekung yg kotor, tak tau la aku time bila dionrg basuh, sebulan sekalikah? setahun sekalikah? hurm...Kdg2 saya dpt telekung yg kotor, bygkn yek, kita nk solat tentulah kena pakai telekung yg bersih kan. Next time bawa telekung sendiri, dijamin bersih.

Itu aje ulasan saya. Apa pndpt anda pula?

Sunday, July 1, 2012

My Birthday Part II


Lepas je anto asben kt KLIA hri jumaat ptg tu terus blk ke rumah kemas pakaian sikit2, bwk sehelai dua je sbb ms tu bdn da pnt kan, yela, pg kje lps tu amik halfday sbb nk anto asben kat Airport. Dr airport tu bertolak blk dlm pukul 6.15 mcm tu, sempat minum2 jap dgn asben, itupun sbnrnya da lmbt utk asben check in, x dpt nk lm2 sgt nnt asben terlps flight pula. 

Sampai kat umh family dlm pukul 8 mlm mcm tu, baring2 kjp kt sofa utk hilangkn penat memandu. Dlm 10 minit mcm tu tiba2 mama kelua dr bilikr siap nyanyi2 lagu burfday hehehe. Sekali tgk ada kek yahoo...x dpt nak snap muka sbb da serabai sgt time tu hahaha.

Kek ni sbnrnya abh yg beli, comelkan?
-Cheese Cake-

Lps da hembus cake tiba2 mama ajak pi mkn2 kt Bidor Station.
First time jg dtg sini.

Ambiance dlm kopitiam ni agk unik jg. Byk ciri2 budaya dn historical dr Perak. Yang kat dinding tu ada gmbo dn tandatgn dr artis2 ms perasmian dlu yg kbykn artis2 dr Perak jg tp x igt la plak spe artis2 tu hehehe.

Bhgn dlm retoran.






Mee rebus Bidor - sdp sgt kuahnya...cukup rasa. 

My Abah tgk syiok mkn mee rebus.

Laksa Bidor - bole thn la...to me my mom and mother in law nyer Laksa lg kaw.


Mee Hailam-sgt sdp, cukup rasa sm dgn mee rebus. Mmg puji la.


Strawberry Milk Shake-rs mcm ice cream di blender aje hahaha.

Hazelnut tea -cold


Hazelnut tea-Hot for mama & abah



Yg ni spesel utk diri sendiri. Love champ -Tea mix Coffee. Nsb baik x pening lps minum hee.
Oooh ya...agk lmbt jg diorng serve minuman, spttnya minuman dpt dlu tp ni da terbalik, mknn dpt dlu haish...diorng kena training kt Pizza Hut ni, spttnya air kena anto dlm ms 3 minit pd customer tau.



Foot note: Kesimpulannya, mknn kt sini bole thn sdpnya, ambience menarik, beverages pun ok. Service agk slow sikit but not bad, x serik nk dtg lg next time. My rate: 4 star. Thanks abh sbb belikn kek and mama sbb belanja =) Oooh ya, maaf ler kalo kualiti gmbo kureng sikit sbb ms snap x on flash..segan ler pulok.








My Besday Part 1


Syukur alhamdulillah akhirnya dpt juga ku hupdate entri ini walaupun agk lewat. Semalam adlh ulangtahun kelahiran ku yg ke 26thn, wah..dah dkt suku abad aku hidup kat bumi ni hehehee. Actually, my husband br je fly ke UK smlm dn hrini br je tiba di sana. So agak sebak jg la kan sbb beliau x dpt nk buat persiapn utk celebrate besday ku dgn sebaik2nya hohohoo. But...khamis mlm tu sempat jg la beliau celebrate besday ku .Itu pun sudah cukup buat diriku happy sikit.

Before nk pergi celebrate tu mmg da sebak la kan, tak tau la knape emosi sgt ms tu. Sempat la kami solat jemaah bersama2 buat kali terakhir sblm beliau pergi kan. Ms suami bacakan doa slps habis solat tu tak tau knape mcm sayu sgt. Mgkin doa yg dibacakn tu sgt mnyentuh hati dn perasaan, maka jiwaku yg halus ini terusik buat seketika, tnpa ditahan2 lg airmata ini mulalah mengalir mcm air terjun Sg Gabai hahaha. Mana x sedihnya...tak lm kan lg dah nak masuk bln Ramadhan, ini la kali pertama kam nak menyambutnya bersama2 sbg suami isteri. Hurm..ok la, tak mau citer sedih2 lg.

Kami memilih utk mkn di area Bangi je sbb mmg terigin sgt nk mkn kt situ sbb kat situ mmg byk tmpt mkn yg best smpai 2 ke 3 kali jg la pusing tmpt yg sm sbb tak tau nk pilih restoran yg mana satu. Mcm2 ada, antaranya, Restoran Ayam Penyet, Islamic Kitchen, Restoran China Muslim, Rfc restoran, Restoran Arab, San  Fransisco Pizza, Papa Rich, Hayati Percik dn byk lg la... mmg rambang mata (eh..igt nak shopping je ke rambang mata). Lastly, kami pilih Ice Room je sbb terpikat tgk Ice cream nya hehehee.

Ini la muka si tembam yg makin mengembang hohooo

Suamiku yg mcm happy je nk tingglkn ku muehehe ;)

The Menu

Tea...opps x igt tp bkn three layer yek.

Lychee blended.

Blueberry Ice cream yummeh...

Beef Steak yg agk biasa je rsnya. Steak tu rs mcm half cook je yucks ;(

Sos sikit je x puas mkn...


Chicken chop husband punya.



Oooh ye spttnya lps mkn my husband nak belikan kek, kebetulan Secret Recipe ada dkt area situ tapi...bila da kyg, mata pun da ngantuk la kan...terus lupa hehehee. 


Ini picture terakhir beliau smlm kt KLIA sob..sob...Jumpe lg bln dpn ye abg...Love u sgt2.




Foot Note: komen saya utk foods kt Ice room ni so-so jek, ice cream je yg sdp. Tp x tau la kan kt tmpt lain maybe sdp kot dr yg ini. Ok, tggu next entri Part II. Wassalam.









LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...