Thursday, December 13, 2012

Fantasia Bulan Madu

Oops title nk gempak aje hehee. Beberapa hri yg lps pergi bercuti a.k.a hanimun buat kali kedua. Plan mmg da lm sbb nakkan cari ms dn date yg sesuai utk bercuti so mmg plan betul2 kali ini, tak mo jd mcm yg first hanimun tu x romantik lgsg sbbnya time cuti sekolah pegik hanimun. Dah tu pergi Cameron, tmpt mcmtu mmg ramai org pergi time school holiday. Mmg x seronok sgt jdnya, nak pergi sana sini sesak dgn org urgh..mmg x romantik la suasana jdnya. Kali ini mmg saje pilih tmpt bercuti kat Terengganu sbb musababnya saya mmg x prnh lg jejak kaki ke situ. Kira Terengganu adlh destinasi terakhir yg telah saya lawati(utk Semenanjung ler). Next plan nnt nk ke Borneo pula(Sabah&Sarawak), lps tu br bole berangan pergi oversea.
           Lokasi bulan madu kami di daerah Dungun, ms search kt web Tourism Terengganu tu agak pening jg nak cr hotel/resort yg strategik dgn tmpt2 yg ingin dilawati. 2,3 minggu jg dok search dn fikir nk stay mana. Lastly, kami pilih Ulek Beach Resort kt Dungun sbb kat situ ada pakej hanimun yg kami nak tu, rate pun x mhl dan byk kosong jg ms nak book tu. Itinerary yg terdapat dalam pakej tu termasuk la utk makan -Breakfast, Lunch dan Dinner selama kami stay disitu(3h2mlm). Lain2 yg spesel ada Spa massage tp ms kami bercuti disitu tukang massage tak de pula dan mereka suruh kami pergi ke Spa lg satu kat Mayangsari Spa Resort tp ms tu kami pun br je smpai so rs mls pula nak pergi sbb da ternmpk jakuzi yg dihias cantik siap dgn taburan bunga mawar dn candle gitu hewhew.

Siap dpt T-shirt sedondon lg tu.


Outdoor Jakuzi.

Boleh berendam/mandi sambil hirup udara segar.

Second day, kami pergi ke Kuala Terengganu, beli brg2 sikit sbg buah tgn, tp aku rs mcm da tak cukup tgn nk bwk hikhik. Kat sana tmpt yg jd tumpuan sudah tentu la Pasar Payang, kt situ mcm2 jenis keropok ada, byk juga la borong keropok kering dgn serunding. 


Sudah puas membeli belah kami pergi ke Taman Tamdun Islam pula. Kat situ boleh tgk mcm2 jenis monumen masjid dari serata dunia, sgt menarik.

Masjid Crystal. Tgk waktu mlm lg cantik tau.

Sebelum masuk kami mkn kt Beteng.

Lps mkn naik cruise dlu.

Lps tu br masuk tgk monumen pula.




Muka thn pns terik ms ni. Oh ya, kami masuk sini kayuh basikal tau sbb x larat nk jln kaki tgh2 pns. Lupa nk amik gmbo basikal pakai bateri tu.

Malam, kami ada Candle Light Dinner pula, ikut cadangan staff resort tu nak buat kt Restoran dia je tak pun kt tepi kolam swimming pool tu tp sbb rs segan plak nk mkn kt restoran tu dgn candle2 bagai krg org focus kat kami je da x romantik hahaha. Lau buat kt tepi kolam ok je tp ada BBQ pula kt situ lg la segan. Org lain sibuk barbeku kami sibuk romantik2 dgn candle2 bagai kan. Last2 mntk buat kt bilik je tp meja pula x de..kami kata x pe ler mkn kt bwh pun boleh romantik jg ape.. hehehe. Last2...

Makan kt meja tepi tingkap dlm bilik kami je..nsb baik ada kan. Siap buka tingkap tu konon2 nk romantik la kan mkn smbil ambil udara segar malam gitu.

Oleh krn Candle Light Dinner dlm bilik je so mknn dr starter, main smpai dessert trpksa dibawa sekali. Nsb baik ada fridge dpt la smpn kjp desert dlm tu.

Maaf ler..x tau apa nm foods ni.

Dessert.

Last day pula kami plan nk tgk Sunrise so pg2 pukul 6.45 da keluar pergi tepi pantai. Mula2 tgk cuaca mendung mcm x de harapan je nk tgk. Kami tggu je smpai nk dekat pukul 8 kot. Rs mcm nk hampa je tau tp tiba2...

Masa ni pukul 7 lebih, x nmpk lg.

Lps tu da nmpk sikit.

Then...dpt juga tgk yeah..

Asben pun nmpk seronok sbb dpt tgk Sunrise. Dia la yg sibuk nk tgk tu sbnrnya, nak romantik2 la tu kununya nk tgk Sunrise sama2.

On the way balik tu kami singgah tgk Penyu kat Cherating, mula2 nk tgk kt Rantau abang tp pusat sanktuari Penyu tu tgh renovate pula so pergi kt Cherating.

Dapat tgk je x dpt pegang.

Anak-anak penyu.

Ni penyu da kena awet. Sgt berat sbnrnya.



Akhir sekali kami pun bergerak pulang ke KL. Walau pun rs mcm singkat je percutian ini tp sgt bermakna dn berpuas hati sbb dpt release tension. Bila blk KL rs fresh je kepala ni.


E.N.D












No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...