Friday, July 6, 2012

Tempat Solat Wanita Tak Mesra Alam?

Maria Elena: Masjid, Y U NO WOMEN FRIENDLY?: assalamualaikum wahai orang orang yang awesome belaka how are you? im fine thank you. ok, i'm going straight to the point. Masjids in...

Assalamualikum...

Yes...yes...yes...rs tergerak nk buat ulasan sikit mengenai entri dr blog Maria Elena ni. Oooh ya, tahukah siapa beliau? Beliau adlh salah seorg blogger yg famous amos juga hehehe.

Ok la, straight to the point. Apa yg beliau story tu mmg betul sgt2, kdg2 hampir 50% tmpt solat wanita x kira la kat masjid ke kat surau ke sometimes mcm x kena je terutamanya tmpt wudu', mengikut pglmn sendiri la kan prnh la saya pergi  surau kt Nilai 3 tu and can u imagine tmpt wudu' agk jauh sedikit dr tmpt solat, so kena bwk harta benda spt handbag korang then gantung la kt mne2 yg bole itupun if x ramai org ok lg, if ramai kasi gantung kt leher aje ler jwbnyer...then ada satu mslh lg, langsir yg agk jarang telah dijadikan sbg penutup pintu, itupun paras2 betis aje, haish...nak ambil wudu'kan perlu sinsing seluar/agkt kain sikit kan. So..sambil ambil wudu' tu sambil toleh2 kt langsir yg jarang tu kot2 ada jemaah lelaki yg lalu lalang kt situ hurm...dah x kusyuk nk berwudu'. Lps da ambil wudu' tu dgn bsh2nya ku menyarung tudung utk brjln kira2 tiga meter juga ke dlm surau. Kalo yg pakai shawl tu mmg pyh la kan, nsb baik ku pakai tdung segera sarung jek. terfikir jg aku kenapa tiada tmpt utk meletakkn / menggantungkn tudung dn beg. Then, tmpt solat wanita pula tiada  langsir / sliding door dn window tak tinted pula tu,org yg lalu lalang kt luar tu bole nmpk kita dr dlm. Space utk wanita solat mmg selalu mcm sardin, kat situ la nk bersolat, nk bersiap lg kan.

Pglmn tmpt lain pula kat surau arae Viva Mall nih, surau kt mall ni ada dua, satu kat tgkt 2 to me ok sikit even kecik dr yg kat Ground Floor. Actually yg kat Ground Floor tu tmpt solat staff mall tu tp ms tu surau tgkt 2 tu under maintenance so pergi la sana, hurm...mmg tertanya2 la jg kan kenapa tmpt wudu' dkt sgt dgn pintu. So bila pintu tu dibuka msti org yg lalu lalang kt luar tu bole nmpk kita dok tertonggeng2 ambil wudu' kan. Lg satu, selalu je nmpk telekung yg kotor, tak tau la aku time bila dionrg basuh, sebulan sekalikah? setahun sekalikah? hurm...Kdg2 saya dpt telekung yg kotor, bygkn yek, kita nk solat tentulah kena pakai telekung yg bersih kan. Next time bawa telekung sendiri, dijamin bersih.

Itu aje ulasan saya. Apa pndpt anda pula?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...