Tuesday, September 1, 2015

Tips-Mengelak Rekahan Kulit Semasa Hamil (Stretch Mark)


Lazimnya wanita hamil rata-rata akan mengalami masalah ini. Kesan rekahan kulit ini selalunya mencacatkan penampilan dan menyebabkan wanita-wanita yg mengalami masalah seperti ini kurang berkeyakinan diri lagi-lagi di hadapan suami.

Begitu juga dengan kita, first time hamil mmg takut la kalau kulit perut kita dah tak licin macam dulu. So apa yg perlu kita buat, jom cekidout beberapa tips dibawah ini;

Sebelum Atau Semasa Hamil

1. Once dpt tau je yg uols hamil cepat-cepat beli krim or minyak yg khusus untuk anti rekahan kulit yek. Tempat-tempat yg perlu disapu pada kulit adalah dibahagian perut, paha dan pinggul. Tujuannya adalah utk memberi keanjalan dan kelembapan kulit. Membantu mencegah kulit dari menjadi kering dan merekah akibat dari regangan yg dialami semasa tempoh kehamilan anda.

2. Waktu yg sesuai disapu opkos ler lepas mandi, pakai siang dan mlm sebelum tidur.

3. Yang paling penting, banyakkan minum air kosong dan please elakkan minuman berkafein. Lagipun semasa hamil mmg tak elok minum minuman berkafein.

4. Last but not least, tolong jangan garu-garu perut bila rasa gatal yek.

Kita pakai cream Stretch Marks dari brand ini. 


Hasilnya selepas bersalin memang menakjubkan tiada langsung rekahan-rekahan pada kulit perutku sampai bidan urut pun terkejut tgk perut kita tak macam org lepas bersalin pun katanya hehehe.


Kalau tak nak perut anda jadi macamni please jaga dari sekarang yek.






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...