Monday, February 29, 2016

Cat Lovers - Kucing Meroyan

Kucing meroyan?! Ha...jangan ingat manusia je ada penyakit meroyan ni tau.
Kita ada 2 ekor kucing betina ni, sekor nama Kiki dan sekor lagi namanya Bubu. Dua-dua ekor ni baru je beranak, yg sekor si bubu ni beranak dah dekat 3 minggu yg lalu. Selepas itu baru si Kiki pula beranak. 

Alkisahnya, si Bubu ni masa beranak anaknya ada 7 ekor, lepas tu 5 ekor mati, maka tinggallah 2 ekor.

Masa anaknya tinggal 2 ekor si Bubu ni tak meroyan lagi.


Kalau tgk yg kaler oren belah kiri tu kecik dan yg belang-belang kelabu belah kanan ni besar sikit. Memang tak terfikir yg si oren ni akan mati sbb anak-anak si Bubu yg sebelum ni pun ada yg size kecik macamni tapi hidup je sampai skrg dan memang badannya jenis bersize kecik je.

Minggu lepas si Kiki pula beranak. Tiap-tiap pagi memang kerja kita lepaskan kucing dari sangkar. Tapi pada suatu pagi tu, suami kita tolong lepaskan bdk2 bulus ni then bgtau kita yg si oren tu ada je lg dlm sangkar. Malam sebelum tu kita dah cerita kat asben yg oren tu dah mati dan kita dah tanam, so macamana pula si Bubu ni boleh keluar dari sangkar pi korek tanah amik anak dia semula, kita pula tak tanya suami hidup ke tak si oren tu. Kita tak puas hati makanya keluar juga la pergi tgk kat sangkar tu, ha...memang terkejut sangat tiba-tiba tgk ada anak kucing kaler seakan-akan si oren yg mati tu. Tekebil-kebil kejap sambil menggomel-gomel dgn suami pasal bagaimana anak kucing tu boleh muncul dlm sangkar yg berkunci ini. Lepas tu asben angkat anak kucing tu masuk dalam kotak dan kami terkejut sekali lagi, tiba-tiba tgk banyak je anak kucing kat dalam tu. Barulah kita teringatkan si Kiki yg tengah bunting menunggu hari nak beranak tu. 

Tapi tu la, yg peliknya si Bubu ni beriya-iya sgt jaga anak-anak kucing tu terutama yg kaler oren tu. Terus kita cakap kat asben yg si Bubu ni meroyan agaknya teringat kat anak dia yg baru mati dua hari lepas kot.

Sketsa berebut anak pun bermulalah diantara dua beradik ni.
Selepas kami lepaskan budak-budak bulus ni dari sangkar, si Bubu ni pun mulalah sibuk mengangkut anak-anak si Kiki ni sekor-sekor masuk ke dalam rumah. Mula-mula igt dia angkut sekor je yg kaler oren tu tapi diangkutnya kesemua anak-anak kucing tu macam anak dia pula. Kita perhatikan je sampai kesemua anak-anak bulus tu dah berada di dalam kotak yg disediakan.


Ha...nampak apa yg berlaku selepas itu. Dua-dua pun nak masuk dalam kotak ni. Tiap-tiap malam tidurku diganggu oleh makhluk berbulus dua ekor ni. Bergaduh pasal berebut anak.



Sudahnya berkongsi kasih sayang la anak-anak bulus yg baru lahir ni. 



Nota Kaki: yang terbaru, sangkar kucing dah pecah lantainya akibat budak-budak bulus dua ekor ni hurm...

Tuesday, February 23, 2016

Eco Majestic - Floral Expo

Semalam pergi Floral Expo Eco Majestic dekat Beranang sempadan dengan Semenyih. Dari rumah nak kesana ambil masa 10 minit je.

Sebelum ni dah pernah datang kesini tapi masa tu takde event macamni pun. Datang sini dulu pun dengan asben sbb nak survey rumah, masa tu kita dalam pantang, siap bawa Fateh lagi. Memamg tak dan nak ambil gambar masa tu, pusing-pusing tgk landskap pun naik buggy car je. Masa tu rasanya takde lagi Eiffel Tower, kincir angin dan lain-lain arca, hanya landskap bunga je. Itupun dah rasa kagum sangat, macam berada di Taman Larangan Istana pula. Boleh bayangkan cerita Cinderalla la, Snow White la time tu.

Kali kedua datang kesini kita bawa mama pula, sbb tahu mama memang suka tgk bunga-bunga ni. Saje bagi mama idea untuk buat landskap kat rumahnya nanti.

Pintu masuk Taman Larangan Eco Majestic. Boleh pilih nak pergi mana dulu, London, Shanghai, Paris or Amsterdam

Kami berfoto di Swan Lake. Teringat cerita Fantaghiro pula.

Fateh dan nenek.

Cuaca agak panas juga walaupun pagi.

mama pun suka berposing macam I hehehe.

Tak dapat pi London ala-ala macam London pun okey ;) 

Banyaknya payung.  

Fateh memang suka ralik ke benda lain hurm...

Berfoto dengan Eiffel Tower je tak sempat sbb time ni Fateh da meragam. Mama kita je yg sempat berfoto.

Ungkapkan kata-kata cinta anda disini.

Fateh da boring sangat dah time ni.

Last foto sebelum pulang.


Masuk adalah percuma sehingga 6 Mac 2016. Cepat-cepat pergi tau.



Friday, February 19, 2016

Shoppe My - Aplikasi Shopping On9 baru di Smartphone



Kalau korang perasan kat Instagram (IG) dok promote aplikasi baru shopping on9 'Shoppe My' ni tau. Mula-mula kita tak heran sgt tapi setelah nampak Shoppe My ni dok promote hrga murah utk produk magic Hair Comb ni terus click page IG tu sbb mmg tgh tercari2 produk tersebut.

Mula-mula igt barang tu dijual kat page IG je tapi rupanya kena la install apps tu dulu.

Lepas da install kena la buka akaun anda kat sini. Boleh letak gambar anda sekali kalau mahu.


Lepas da sign in tu boleh la usha-usha barang-barang yg hendak dicari tu.


Oleh kerana dah tau barang apa yg hendak dicari tu terus la search produk yg berkaitan dgn barangan penjagaan rambut yg kita cari-cari tu.


Keluar la pelbagai produk penjagaan rambut.


Lepas tu kita pun click la barang yg dicari-cari tu kan. Akan keluar harga barang beserta yuran penghantaran kat situ.


Sebelum click 'Buy Now' tu kena la baca dulu description product.


Boleh scroll bwh lagi dan anda boleh nampak kat bawah tu ada produk yg sama juga  yg dijual oleh penjual lain dgn harga yg berbeza. Kat sini kelebihannya kita boleh pilih produk yg sama tapi pada harga yg berbeza. Jadi...buatlah pilihan yg tepat.



Setelah berpuashati dgn description product yg tercatat kat situ baru boleh click 'Buy Now' lepas tu akan keluar kuantiti stok yg tinggal dan boleh tambah kuantiti jika mahu dgn hanya click pada logo (+) .


Selepas setel buat pembayaran secara on9 di 'To Pay', akan keluar paparan 'To Ship' pula. Bila si penjual dapat mesej dr sistem Shoppe My bahawa ada pembeli yg dah buat payment nnt akan keluar paparan 'Product will be shipped out by date' (seperti yg tercatat di atas). Boleh click 'Contact Seller' utk bg dia alert yg kita dah beli brg dia.


Akan keluar paparan seperti diatas. Kalau si penjual rajin nak follow up customer dia akn reply mesej kita.


Kena rajin check aplikasi korang tau utk dapatkan maklumat ketibaan barang yg telah di order tu. Kat ats ni si penjual assume barang kita akan tiba pd date sekian...sekian tapi alhamdulillah kita dapat awal dr date yg diberi. Bila barang dah sampai tu silalah check kondisi barang dulu lepas tu baru click 'ORDER RECEIVED'.


Keluarlah paparan seperti diatas. Click 'CONFIRM' jika setuju barang yg diterima dalam keadaan yg baik.

Langkah seterusnya keluarlah paparan 'Completed'. Silalah click 'RATE'


Rate la mana satu yg korang rasa sesuai.


Courier services yg 'Shoppe My' gunakan adalah Pos Laju, kita mmg suka courier Pos Laju ni sbb sampai kat umh lagi-lagi stay kat kwsn kampung tak macam courier services yg lain sampai kena ambil barang kt branch pulak.

Ini la Magic Hair Comb kita

Menggunakan paparan LCD utk monitor suhu.

Button tepi tu boleh laras suhu tinggi dan rendah.

Hasil setelah menggunakan produk ini biarlah encik bosh aje yg lihat dan menilainya hehehe.







 Nota Kaki: Untuk mereka yg nak cepat lariskan produk boleh la guna aplikasi ini, lebih cpt terjual barangan anda.

Wednesday, February 17, 2016

Resipi Bubur Fateh - Bubur Nasi+Dates/Buah Kurma

Last week stok sayur bayam dah abis so godek-godek fridge tgk stok dates byk giler tak makan-makan. So fikir nak guna Dates/buah kurma je campur dgn bubur nasi Fateh.






















Masak bubur nasi sekali dgn sebiji kurma(depends pd size kurma, yg ni size besar). Beras-4 sudu kecil.























Buah kurma tu akan lembut bila dimasak sekali dgn bubur nasi.






















Lepas tu bijinya dibuang.

Dikisar halus bubur nasi dengan buah kurma

Sedia untuk diberi pada si manja anda mamam. Teksturnya sgt lembut dan sedap, hasilnya poop anak normal tak sembelit. 





Nota Kaki: Elok amalkan makan buah kurma ni, ikut sunnah nabi.


Thursday, February 11, 2016

Resipi Bubur Fateh - Nasi+Bayam+Ikan Bilis

This week Fateh dah start makan bubur nasi campur lauk seperti sayur dan ikan bilis. Sebelum ni start makan bubur nasi kosong je just campur susu - Bubur Nasi+Susu 
Bila Fateh dah boleh terima makan bubur nasi kosong barulah umminya tambah lauk pula.

Kali ni kita buat stok ikan bilis dulu. Stok ni boleh simpan utk buat byk kali, so tak perlu la tiap kali nak masak bubur nak kena buat stok bilis dulu.


Mula-mula basuh dan rendam ikan bilis dulu bg buang rs masin. 

Lepastu ditoskan.

Dan...kita sangai ikan bilis ni tanpa minyak dgn api yg perlahan.

mcmni la rupanya bila da agak masak disangai. Tunggu sejuk sikit baru boleh kisar.

Ini la rupanya bila dah dikisar halus. Baunya sebiji mcm keropok goreng. Kita buat sikit je dulu sbb nak test Fateh suka ke idok, kang buat stok byk2 x mkn pula. Seelok-eloknya stok bilis ni disimpan didalam bekas kedap udara.


Now, dah boleh prepare bubur nasi pula.

Mula-mula kita tanak nasi dulu sampai jadi bubur. Tapi sebelum nak jadi bubur tu, agak-agak dah menggelegak sikit kita masukkan daun bayam.


Lepas tu kita masukkan pula stok bilis dalam 2 sudu kecil. Masak sampai jd bubur then tutup api, tunggu sejuk sikit baru kisar halus yek.

Ni la rupanya selepas dikisar. Boleh makan dua kali. Mula-mula bagi makan campur sesudu kecil susu sbb Fateh tak biasa lg mamam 'pure' bubur nasi macamtu je. Tapi bila second time buat Fateh dah boleh terima makan tanpa campur susu.


"dapnyer ummi masak...nyum...nyum.."



Nota Kaki: Next week nak try bg puri buah-buahan pula.




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...