Sunday, April 10, 2016

Bangkok,Thailand - Day 1

Bertolak dr rumah ke KLIA2 dlm pukul 8.00 pagi, asben booking teksi KLIA. Sblm kul 8.00 lg teksi tu dah sampai dulu. Hantar Fateh kat mama lepastu terus gerak.

Tiba di airport macam biasa la kena check in dlu hantar luggage suma bagai br pergi breakfast kat Marrybrown. Kami breakfast simple2 je sbb dlm flight nnt pun ada mkn juga.

Berfoto dulu sblm berlepas.

Flight kami terbang pukul 10.40am. Ada masa lebih kurang 30 minit kami beli mknn ringan spt maggi, snek dn Milo sbg bekalan. Maklum la takut susah nk cr mknn halal kat Thailand nnt.

Dalam flight Air Asia, ms book tiket asben pilih menu ni Green Curry Chicken. Me ckp dgn asben asyik kari je. Haritu pi Bali pun menu yg sm kari juga tp Air Asia punya mknn sdp sikit dr MAS. 

Kami tiba di hotel penginapan kami setelah hampir 40 minit dlm teksi. Dr airport kami ambil teksi dgn bayaran 750baht/Rm83.50 mahal juga tp sbb jauh. Nak jimat boleh naik tren je tp bwk luggage susah sikit nk angkat naik tangga ke tren station, takde escalator. Kami stay kat hotel Patumwan House, 3star hotel. Harga utk 4hari 3mlm RM460.00 itupun dpt diskaun 60% dr booking.com murah kan.

Lps da puas berehat di bilik hotel kami keluar ke MBK mall utk mengisi perut. Sblm keluar kami google dlu cr tmpt mkn yg halal dn dekat dgn hotel. Mmg bernasib baik, hotel dgn MBK mall dekat je dgn hotel kami, so jln kaki je ke sana. Mlm tu kami dinner kat food court level 5 MBK mall. Mcm2 mknn ada-Masakan Arab, Itali, Indian, Indonesia, Japanese, Vietnam, Thai dn lain2. Mknn yg kira halal kt sini masakan Arab, Indonesia dn India. Yg lain2 x perasan yg mana halal lg. Mlm tu kami mkn makanan masakan Indonesia. Kira kena la dgn tekak kami.


Nasi goreng ayam dgn manggo lassi. Harga 160baht/RM17.80 dn air manggo 100baht/RM11.00 mknn foodcourt mmg mhl sikit sm mcm kat Malaysia.

Lain2 menu yg ada kat sini. Rambang mata sgt.

Selesai mkn mlm kami jln2 dlm mall dn sblm pulang kami singgah makan dessert Pulut Mangga. Terliur sgt tgk mangga tu makanya beli. Tak pernah mkn sbnrnya kalau di Malaysia. Mmg sdp. So inilah aktiviti kami utk first day disini.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...