Monday, October 24, 2016

Travel Tips

Salam sejahtera semua...entri kali ini sis nak share Travel Tips yg biasa sis buat kalau travel luar negara. Kebetulan sis jumpa tips ni kat FB lalu sis nak compare & share dgn uolls.

Plug extension. Kalau jenis mcm atas ni selalu sis bawa travel dlm Malaysia je sesuai. Kalau oversea kena pakai plug international sbb kepala plug x sm. 

Tapi skrg sis pakai extension macamni je sbb kebanyakan gadjet cable port semua macamni dah kan. Ada 6 port utk charge dn sgt cpt full bateri lau charge pakai extension ni. Yg ni pun asben sis punya, lau bab2 benda gini serah pd asben je dia lebih arif sbb selalu travel.

Ha...yg ni kalau dah terlupa nak bawa extension mmg sgt2 membantu. So far tak pernah buat lg mcmni masa travel, kecuali kat rumah je, ha...jgn tak tahu decoder astro pun sis guna juga utk charge gadget kadang2.

Lebihan coins ni selalu sis simpan masuk tabung je konon-konon nak buat kenangan negara mana yg dah pergi, tapi lau asben sis dia jenis yg selalu travel dan kadang-kadang tu negara yg sama so mmg sis kumpul dan serahkan pd asben bila sampai ms dia kena outstation. Jadi tidak la membazir kiranya sbb boleh guna semula.

Tips yg ke-4 ni, tak pernah terfikir nak ambil foto isi dalam passport tu spt butir-butir diri sebelum ini. Kulit passport tu prnh la. Kalau ticket flight on9 tu mmg save dlm email atau saved screenshot tiket, itu wajib karang nak balik tak lepas pula.

Tips ke-5 - yg ni sis follow, mmg selalu kami bawa luggage sorang satu sbb nak isi souvenirs. Isi pakaian pun mmg separuh luggage je.


So far yg ni tak pernah request sbb tiada bawa or beli barang-barang yg mudah pecah seperti kaca.


Tips ke-7 - Kalau yg jenis suka bawa perhiasan tu boleh la try, macam sis kalau travel tak bawa dan tidak pakai jewelry sbb bahaya kalau hilang di negara orang.


Yang ini penting, wajib beli. Byk jual kat Guardian dan Watson. Tapi sis tak pernah ada pun benda ni hihihii sbb sis selalu khaskan perfume misalnya yg botol kecil2 mcm drop perfume or cologne tu. Lps tu set penjagaan muka mmg bawa yg betul2 penting je spt facial wash shj. Untuk pencuci mekap pun sama bawa yg dah tinggal suku je. Lain-lain spt barang-barang mandian jarang bawa sbb selalu hotel sediakan. 

Cable ties ni mmg sgt2 berguna kalau uolls nak gantikan dgn mangga luggage tu. Selalu pasang kat luggage sebelum chek in. Make sure korang bawa pengetip kuku utk cut cable ties ni. Dilarang bawa gunting or pisau kecik ye. Kalau tiada kunci pun boleh guna tapi make sure jgn ikat sampai tiada ruang nak buka. Pernah sekali sis terpaksa pinjam gunting hotel nak buka tau huhuhu. 

So far tak pernah lagi guna tandas kapalterbang. Alhamdulillah buat masa ni tak pernah lagi la kena 'Q' panjang kat toilet airport negara org. Kebanyakan negara skrg airport da upgrade banyak toilet dah.



Tips ke-11. Pen mmg selalau ada dlm handbeg sis. Boleh dikatakan setiap handbeg sis mmg dah ada sebatang pen dan buku nota kecil. Macam biasa dlm flight akan diberi departure card utk diisi dan akan diserahkn pd pegawai imigration semasa check out nnt. 

Idea yg ini boleh digunakan jika anda tiada bekas khas yg lain utk disimpan. But sis punya cable agk byk nak simpan, so tak sesuai pula.

Tips yg terakhir. Tips paling penting nih, sis da mula belajar kemas dan susun pakaian style mcm gini, gulung-gulung mcm kek gulung. Cara macamni mmg efision sbb bila beg pakaian dibuka ianya tidak bersepah. 



Sekian sahaja comparing tips sis dgn travel bounty ini.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...