Thursday, August 24, 2017

D.I.Y Instant Syria



Assalamualaikum dan salam sejahtera. Seperti yg dijanjikan Asha nak share D.I.Y Instant Syria. Mudah sahaja nak buatnya kalau anda memang ada basic menjahit, yg takde basic tapi memang ada minat mendalam dalam seni jahitan pun boleh je buat ni. 

Seni jahitan ni perkara utama yg perlu diketahui atau dipelajari selain dari teknik-teknik menjahit adalah anda juga perlu tahu jenis-jenis atau material kain yg sesuai untuk menjahit tudung Instant ini.

Material yg sesuai untuk buat Instant Syria ni tak lain tak bukan material kain dari jenis lycra. Lycra pun ada jenis-jenisnya juga tau. Yang paling biasa kita pakai lycra, lycra cotton dan lycra denim. Untuk D.I.Y Instant Syria yg Asha buat ini Asha menggunakan kain jenis lycra cotton Japanese dan harganya pula sedikit mahal dari lycra biasa. 

Untuk buat tudung instant syria size S-L kita hanya memerlukan semeter kain sahaja. Make sure bidang 60', kalau bidang 45' size S je la yg dapat. Kain lycra perlu dilipat dua seperti di atas dan letakkan pola tudung instant syria di atasnya. Pastikan yg bertanda bulat tiga ketul kat pola tu atau kita panggil penanda 'basi' di bahagian kain yg berlipat. Senang cerita 'basi' tu adalah bahagian kain yg tidak dipotong.


Pastikan anda lebihkan 1 1/2 inci untuk bahagian muka. Lepas tu potong kain bermula di bahagian bawah muka dan potong ikut keliling pola sampai habis.


Ini la rupanya kain yg telah disiap potong. Tips untuk potong kain ikut pola ni anda haruslah pin pola pada kain dengan menggunakan jarum peniti supaya potongan kain anda kemas dan tak lari.


Langkah pertama selepas kain disiap potong anda perlu jahit tudung di bahagian yg perlu dicantumkan bermula dari bawah muka atau leher seperti diatas. Masa jahit part ini anda perlu lebihkan 1/2 inci dari tepi kain.


Langkah seterusnya, kita jahit bahagian muka yg telah kita lebihkan 1 1/2 inci tadi. Kita lipat dua kali lebih kurang 1/2 inci atau 1.5cm size lipatannya. Kita jahit sampai habis.


Lepas tu boleh la ukur dgn tape pengukur selari ke tidak saiz yg kita nak tu. Kemudian kita jahit lurus lagi seperti diatas, nampak tak ada jahitan double tu. Tujuannya nak bg tudung lebih kemas, takdela gelembung. Lebih elok dan kemas jika anda ada jarum double needle.

Ni dia rupa jarum double needle tu, ekceli Asha pun baru je beli jarum ni memandangkan tempahan tudung instant syria ni agak memberangsangkan. Tapi belum cuba lagi.


Part akhir sekali kita jahit tepi biasa di bahagian cantuman tudung tadi. Contoh jahitan pada foto yg pertama. Kalau anda tiada mesin jahit tepi boleh je buat jahit sembat pakai tangan kalau rajin, yg ni Asha hantar kedai je utk jahit tepi sbb takde mesin jahit tepi. Untuk part keliling tudung pula kita  jahit tepi halus seperti foto sebelah kanan.

Tara...camni la rupanya. Adeh..lupa nak iron dulu hihihii. Sesuai digayakan dengan inner cap, nak pakai macamni je pun boleh. Sesuai dipakai bila nak pergi pasar ke, buang sampah ke, tak pun bila posmen datang rumah tak sempat nak lilit selendang ke towel ke tudung gini je sarung cepat. Pendek kata sesuai buat pakai basahan.

POLA tudung anda boleh beli dengan tukang jahit tudung, banyak je tailor yg jual pola yg dah siap ni, senang tak payah nak draw sendiri, tak pun boleh je pakai contoh tudung instant anda yg sedia ada tu. Lagi satu kalau anda nak tambah awning tudung yg keras ke atau yg lembut pun boleh, part yg ni nnt ada masa Asha share yek.



Wednesday, August 2, 2017

Birthday Al-Fateh

Ahad yg lepas berlangsungnya majlis hari lahir anak tunggal kami iaitu Muhammad Al-Fateh. Majlis telah diadakan secara kecil-kecilan sahaja dan ianya berjalan lancar seperti yg dirancang. Perancangan awal memang nak jemput sedara-mara yg duduk dekat-dekat dgn rumah kami aje, maklumlah duduk kampung kan, jadi jiran-jiran pun terdiri dari sedara-mara aje la. Ada juga kawan-kawan mama yg hadir pada hari tersebut secara kebetulan, dah macam open house hari raya pun ada.

Oleh kerana rumah sewa kami ruangnya agak kecil maka majlis telah diadakan di rumah parents kami. Insyaallah bila rumah baru kami dah siap renovate nanti boleh la jemput kawan-kawan pula. 

Dua minggu sebelum majlis Asha list down dah menu apa yg perlu dimasak dan yg order sahaja;

  • Laksa - mama masak memang marbeles.
  • Sate - suami order 320 cucuk (ayam/daging/arnab). Sate Kajang Hj. Samuri.
  • Brownies Birthday Cake - order kat jiran sekampung. (Fatimah Zahra Brownies)
  • Cheese tart Blueberry - pun order kat (Fatimah Zahrah Brownies). Puas hati, sedap.
  • Sandwich - order dgn kenalan mama, kena beli 3 box minimum kalau nak delivery. So sepatutnya 1 box nak letak atas meja tp tiba-tiba adik Asha pi letak sandwich yg Asha dah susun-susun dalam bekas lain tu atas meja. Dah nampak tak berapa menarik, susun pun cincai-cincai sebab bukan plan nak letak atas meja utk tetamu makan.
1 box ni ada 30pcs. 10pcs ayam/10pcs telur/10pcs tuna. Bagi Asha yg sedap ayam. Kalau letak yg 1 box tu macamni atas meja nampak la menarik sikit baru la ada selera org nak makan ye tak.

  • Buah tembikai susu - beli kat pasaraya area office.
  • Fruit & Puding Koktel - beli bahan-bahan kat pasaraya area office juga then pak ngah Fateh tolong buatkan. Yang ni paling laku, dua kali refill. Letak pulak dalam mangkuk kaca berkaki yg mmg khas utk letak koktel tu mmg nampak menarik dan menyelerakan.
  • Beverages - Oren sunquick dan Tea Tarik - habis licin air minuman.
Menu Tambahan;
  • Kek Moist Chocolate - Pak Ngah Fateh buatkan dgn kek santan juga.
  • Kek Santan


Nampak macam sikit dan simple je tapi memang cukup sangat-sangat utk tetamu. Bajet tetamu dalam 30 orang je tapi rasa mcm dekat 50 orang juga la termasuk tetamu yg 'langkah kanan'. Ikutkan hati  nak order dan masak macam-macam lagi.

Dari segi decoration memang tiada, suami dah pesan awal-awal tak pyh ada acara tiup lilin, just baca doa dan potong kek. Tak nk ada deco-deco macam majlis birthday party yg biasa org buat tu ada belon, spray, topi dan macam-macam lagi tu. Katanya tu budaya omputeh jgn ikut. Asha pun patuh dan taat sahaja la arahan suami.

3 hari sebelum majlis atuk dan nenek dah eksaited siap pi hantar Fateh potong rambut kat Saloon. Kemain lagi pi saloon, kedai gunting rambut 'Aney' tak maunya si Fateh ni.

punya la takut org gunting rambut dia. menangis la apalagi.

Hilang dah rambut panjang ala Korea Fateh.


Majlis bermula pukul 3pm tapi tetamu tak sampai lagi masa ni. Kesian Fateh tunggu, termenung dia atas kerusi tunggu tetamu. Jadi ke tak jadi ni itulah agaknya yg bermain diminda Fateh. Tetamu yg betul-betul awal sampai masa tu Pak Cik Rayyan, kwn sepermainan Fateh.

Tetamu yg hadir pada hari tersebut. Bacaan doa sebagai permulaan majlis telah dibacakan oleh atuk Fateh. Selepas itu acara potong kek pula. Seronok sangat Fateh ramai kawan, senyum sampai ke telinga aje dia pada hari tersebut.

Diantara hadiah yg Fateh dapat pada hari itu, terima kasih abg upi & alfi, mak cik Qeela, Nek Long dan kakak Ilfi. Hadiah dari abahnya pula dapat awal seminggu dah, abahnya bagi basikal superbike. 

Alhamdulillah...Asha rasa bersyukur sangat-sangat diberi peluang melihat Fateh membesar di depan mata selama 2 tahun ini. Semoga Fateh menjadi seorang anak yg Soleh, taat pada Allah, Abah dan Ummi.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...