Thursday, April 27, 2017

Kuih Cek Mek Molek


Last week pergi bercuti dgn family asben ke Cameroon Highland, padahal baru je bln lepas pi bercuti ke Cameroon dgn asben. Oleh kerana baru je lagi pergi Cameroon so tak tau dah nak beli buah tangan apa utk dibawa pulang. Selalu borong jagung, strawberi dan teh, kali ini Asha beli strawberi dan keledek sahaja. Tak tahu nak beli keledek yg mana satu makanya Asha beli campur2 keledek oren dan ungu 3kg, lps tu bahagi 2 dgn mama.

Ni la dia keledek oren dan ungu tu. So masa ni Asha decide nak try buat cek mek molek dengan keledek oren.

Selepas Asha kupas kulitnya Asha basuh bersih-bersih lalu direbus sehingga masak. Asha letak sedikit garam. Masa rebus tu bila air dh menggelegak kena senantiasa balik-balikkan keledek supaya masak serata. Sesekali cucuk dgn garfu utk check keledek sudah empuk ke belum.

Bila keledek sudah empuk barulah kita angkat masuk ke dalam bekas lain dan biarkan sejuk seketika. 

Agak-agak dah sejuk sikit barulah kita lenyek-lenyekkan dgn garfu or lesung batu. Oleh kerana Asha tiada lesung batu so Asha gunakan garfu dgn gelas aje.

Jgn lupa bahan-bahan penting yg lain seperti tepung dan gula sbg inti.

Tepung ni Asha agak-agak je letak, tak reti nak sukat-sukat berapa gram atau berapa cawan. 

Uli rata, tak cukup tepung tambah lagi. Tapi...tepung jgn terlalu banyak yek nnt keras dan tak sedap.  

Dah siap uli kita taburkan sedikit tepung pada pinggan atau dulang utk mengelakkan adunan cek mek molek melekat. Sebelum nak bentukkan cek mek molek ni tgn kita haruslah letak tepung juga supaya tak melekat. Uli bulat-bulat kecil lepas tu leperkan diatas tapak tangan. Tengah-tengah tu letak la satu sudu kecil gula, kalau tak suka manis sangat letak la setengah sudu kecil shj. Lepas tu gentel-gentel membujur spt diatas ini, kalau nak buat bulat-bulat macam kuih bom pun boleh tapi takde la namanya cek mek molek dah gitu.

Dah siap gentel semua kita panaskan minyak masak lalu digoreng sehingga kekuningan.


Ini la rupanya setelah siap digoreng. Actually kaedahnya sama je macam kuih keria cuma bezanya kuih cek mek molek ni inti gulanya di dalam, manakala kuih keria gula disira diluar.


Nota Kaki: Kak Cah tgh fikir keledek ungu tu nak buat keria ke buat pengat je.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...